Wat me ook altijd is bijgebleven, is de zaak van Nicky Verstappen. Sinds mijn jeugd hoorde ik bijna elk jaar over zijn verdwijning en de tragische vondst van zijn lichaam. Hij wilde oorspronkelijk niet mee op het voetbalkamp, verdween uit zijn tent en werd later dood teruggevonden. Deze zaak kreeg talloze uitzendingen en onderzoeken. Zijn ouders werden zelfs onderscheiden door het koningshuis. Ook Peter R. de Vries was nauw betrokken bij het onderzoek. Een soortgelijk verhaal geldt voor Marianne Vaatstra, waarbij verschillende theorieën zijn geopperd over de dader. Het blijft afschuwelijk dat een kind zo'n tragisch lot moet ondergaan.


Er zijn momenteel 1.400 kinderen uit huis geplaatst als gevolg van de toeslagenaffaire. Deze enorme misstand leidde er zelfs toe dat de regering demissionair werd verklaard. Er werd destijds sterk aangedrongen op een diepgaand onderzoek, waarbij Pieter Omtzigt zich bijzonder hard heeft ingezet. Toch heerst er nu een oorverdovende stilte in Nederland over deze kwestie. Van die 1.400 kinderen is inmiddels bevestigd dat 400 zijn overleden. Hun namen zijn veranderd, waardoor hun ouders hen nooit meer konden terugvinden. Velen van hen zijn in complexe netwerken terechtgekomen.

Ik ken persoonlijk iemand die hier indirect bij betrokken was. Een jeugdvriendin van mij had een zus die een relatie had met een man die uiteindelijk betrokken raakte bij de toeslagenaffaire. Hij mocht zijn kinderen niet meer zien en een hereniging werd hem volledig ontnomen. Er waren vermoedens van misbruik, maar de autoriteiten ondernamen geen actie. Hij zocht hulp bij instanties, schakelde advocaten in, maar werd volledig kapotgemaakt. Uiteindelijk pleegde hij zelfmoord omdat hij het niet meer aankon. Hij kon niet opboksen tegen het machtige systeem.

Wat me vooral raakte, was de reactie van mijn vriendin toen ik haar hier onlangs over vertelde. In plaats van empathie of de behoefte om de situatie uit te zoeken, wuifde ze het weg. Haar familie had vernomen dat deze man had gelogen over het volgen van de sportacademie, en dat was voor haar genoeg om zijn hele verhaal te betwijfelen. Tot mijn grote schrik negeerde ze de ernst van de situatie volledig.

Hoe kan een regering, die om deze reden demissionair is verklaard, hier zomaar mee wegkomen? En waarom zwijgt Nederland? Zelfs mijn vader gelooft niet dat de regering tot zoiets in staat zou zijn. Maar dit zijn feiten, geen verzinsels. Deze informatie is openbaar, zowel via mainstream media als in alternatieve kringen, zwart-op-wit vastgelegd.

toeslagenaffaire

https://www.youtube.com/watch?v=ztMMOhSNB28

https://www.youtube.com/watch?v=SNdqEUW_lmE

Arthur Swensen

https://www.youtube.com/watch?v=hfpNhfpZlXs

https://www.trudiverstegen.nl/rip-arthur-swensen-lotgenoot-papa-vermoord-door-de-jeugdzorgmaffia-razzia/

Het lijkt erop dat we liever jarenlang de vrijdagavond spannend houden met één spraakmakende zaak dan de moeite nemen om dieper te graven. Het valt op dat wanneer er één kind wordt vermoord, mensen zich daar makkelijker mee kunnen identificeren. Het nieuws slaat in als een bom en velen denken: "Stel je voor dat het ons kind was." Maar wanneer het om meerdere kinderen gaat, lijkt het alsof die realiteit ons niet meer echt raakt.

Denk terug aan de zaak-Dutroux: toen de gruwelijkheden aan het licht kwamen, ging er een schokgolf door het hele land. De Witte Mars was een krachtig signaal van de bevolking dat er dringend hervormingen moesten komen binnen politie en justitie. Die collectieve verontwaardiging en verbondenheid lijken nu volledig te ontbreken.

 

In Nederland zijn ze alleen te porren voor brood en spelen.

 

Zijn we ongevoeliger geworden voor dit soort tragedies? Of speelt er iets anders? Het lijkt alsof de mens steeds meer ontzield raakt—een transmurale mens die verbonden is met computersystemen, gevangen in egocentrische behoeften, met gesloten ogen voor het immense leed in de wereld. Die ontzieling wordt vaak samengevat in de veelgehoorde uitspraak: "Wat kan ik er nou aan doen?"

En toch leven we verder met de gedachte: "Thank God it’s Friday."

En dan maar massaal de kroeg in om zich helemaal klem te zuipen, gewoon om dat miserabele leven even te vergeten. Let goed op: we worden regelrecht de alcohol in geduwd. Geen enkel feestje, geen serie of film zonder dat er een glas wijn in beeld komt. En geloof me, er zijn veel meer anonieme alcoholisten dan je denkt. Alles wordt verkocht onder het mom van ‘gezellige dronk’. Vooral in het Gooi barst het ervan.